Üks mõnus rameni supp võtab pliidi peal aega vähemalt 5h, mis ei ole sel viisil kindlasti tööpäeva õhtu kiire supike. IP'ga saab valmistusaega oluliselt lühendada ning ausõna, umami maitse selle all ei kannata :) Tänu sellele teen ramenit märksa tihemini, sest ma ei pea selleks poolt päeva vabaks tegema, et puljongit valvata. Põhiline on muidugi eelnevalt hankida õiged koostisosad ja õnneks on neid võimalik vähemalt internetipoodide kaudu tellida (vt lingid postituse lõpus).
Trüki
Ettevalmistus
Küpsetus
Kõik valmis
Valmistusviis Pressure Cook
Köök Jaapan

Koostisosad

  • * kanakoivad
  • * sõrmepikkune jupp ingverit
  • 1 porrulauk
  • 4 shiitake seent (kuivatatud või värsket)
  • 1 sektoriteks tükeldatud sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 kombu leht
  • * soovi korral: 1 sl pastaks uhmerdatud seesamiseemneid
  • 2 sl bonito helbeid
  • 4 sl misopastat (kas valget või punane+valge kombineerituna)
  • * soola/sojakastet maitsestamiseks
  • * vett

Juhised

1

Lõika sibul sektoriteks, purusta pressiga küüslauk, haki peeneks ingver, viiluta porrulauk, pese ja kuivata kana.

2

Vali IP režiim "Sauté" Normal heat ja prae u 10 minutit sibulat, küüslauku, porrut ja ingverit.

3

Lisa potti shiitake seened, kana, bonito helbed ja vesi (max kuni ülemise piirini).

4

Sulge potikaas ja vali "Pressure Cook" Normal heat 60 minutit. Tsükli lõpus lase 20-30 minutit aurul naturaalselt väljuda.

5

Kui puljong on valmis, lisa kombu ja sulge kaas veel 10 minutiks. Samal ajal keeda eraldi potis nuudlid.

6

Kurna puljong läbi sõela. Vala puljong kastrulisse ja aja pliidil keema. Pane eraldi väikesesse kaussi kogus puljongit ja lahusta sinna sisse misopasta. Kui pasta on veega segunenud, vala see potti ja sega ülejäänud puljongiga. Ära puljongit enam keema lase, sest misopasta ei taha  kuumutamist.

7

Pane supikausi põhja nuudlid, kana jm meelepärane (nt idud, hakitud roheline sibul, shoyu muna, riivitud porgand, mais, herned, wakame). Head nautimist!

Shoyu munade tegemine

Rameni juurde sobivad ideaalselt shoyus marineeritud munad. Selle peaks hakkama panema juba eelmisel päeval, et öösel saaks marinaad mõnusasti sisse imbuda. Selleks on vaja:

  • 240 ml Jaapani sojakastet
  • 1 tükk kombut
  • 120 ml mirinit
  • 120 ml toidutegemise saket
  • 1 porrulauk
  • 3 sl bonito helbeid
  • 4 sl suhkrut
  • jupp peeneks hakitud ingverit
  • 8 küüslauguküünt (pressiga purustatud)
  • 8 suurt muna (u 65g tk)
  1. pane kõik koostisosad (v.a munad) kastrulisse ja lase korraks keema. Seejärel lase 15 minutit tasasel tulel podiseda ning pane kõrvale.
  2. Aja vesi teises potis keema ja keera kuumus keskmiseks ning lisa munad. Keeda neid 6-7 minutit, aga mitte rohkem, sest parim on kallerdava munakollasega sisu.
  3. Pane munad külma jooksva vee alla (või jääkuubikutega vette) ja kurna läbi sõela jahtunud kaste.
  4. Koori voolava vee all munad ning aseta koos kastmega suletavasse kilekotti marineeruma.
  5. Jäta külmkappi min 6h või üleöö.

Kust osta spetsiifilisi koostisosi?

Bonito helbed: https://www.nori.ee/tuunikala-helbed-bonito-40g?search=bonito
Kombu: https://www.nori.ee/dashi_kombu_113
Misopasta: https://www.nori.ee/miso-pasta-hele-1kg?search=miso
Shiitake seened: https://www.nori.ee/shiitake_seened?search=shiitake

Lisa kommentaar